Nevýhody komerčných krmív
Vysoké teploty, ktoré sa využívajú pri výrobe komerčných krmív, znižujú množstvo živín, vitamínov, minerálov a enzýmov obsiahnutých v pôvodných potravinách. Mnohé štúdie preukázali, že stráviteľnosť aminokyselín sa mení v závislosti od tepelného spracovania.
Tráviaca sústava psa je podstatne kratšia ako bylinožravcov a žalúdočné šťavy majú pH menej ako 1. Tieto vlastnosti umožňujú psovi stráviť prirodzenú potravu do 24 hodín, na rozdiel od komerčných granúl, ktoré pes trávi nezriedka niekoľko dní.
Komerčné krmivá často využívajú na získanie bielkovinovej zložky predovšetkým rastliny (sóju, obilie), ktoré však nikdy neboli zastúpené v potrave psa v takom množstve. Nedostatok mäsa spôsobuje nedostatočnú stimuláciu pre vytváranie žalúdočných štiav a tak dochádza k nafukovaniu, premnožujú sa parazity a hrozí torzia žalúdka. Pre trávenie obilia sú potrebné enzýmy, ktoré vďaka tepelnému spracovaniu v tejto potrave chýbajú. Proces trávenia je preto náročný na slinné žľazy, ktoré sú tak preťažované.
V granuliach často bývajú obsiahnuté zdraviu potenciálne škodlivé látky ako rôzne farbivá a konzervanty (BHA, BHT, propylgallát, sorban draselný). V závislosti na intenzite kŕmenia takýmto druhom potravy vznikajú rôzne alergie a zdravotné komplikácie. Často sú tieto látky na etikete označované ako: „Doplnkové látky povolené v EÚ“
BHA alebo butylhydroxyanisol (E 320) je konzervačná látka proti niektorým pelsniam a baktériám. Môže spôsobovať alergie a podľa niektorých štúdií môže byť príčinou rakovinového bujnenia v tráviacom trakte.
BHT alebo butylhydroxytoluen (E 321) je jedným z najpoužívanejších emulgátorov v potravinárstve. Zabraňuje oxidácii tukov a olejov. Môže mať toxické účinky na niektoré orgány ako pečeň, obličky, pľúca. Pokusmi bolo preukázané, že dlhodobé podávanie tejto látky vedie k vzniku rôznych abnormalít na psychickej úrovni a zvýšenie rizika nádorov.
Propylgallát (E 310) je antioxidant, ktorý môže vyvolávať žalúdočné problémy a alergie.
Sorban draselný spomaľuje rast plesní a je používaný ako konzervant.
Obsah čistého mäsa obsiahnutého v komerčných krmivách je často veľmi nízky (4-8%) a dopĺňa sa tzv. vedľajšími živočíšnymi produktami. Môžu to byť uhynuté zvieratá, kosti, kože, odrezky mäsa pri výrobe potravín, zobáky a pod. Obdobne môžeme nájsť aj vedľajšie produkty rastlinného pôvodu.
Obsah takto pripraveného krmiva je len veľmi ťažké určiť. Čo však úplne zrejmé je, že má veľmi ďaleko od prirodzenej potravy, ktorou sa psy a ich predkovia v prírode živili.