Mäso je základ
Viac ako polovicu objemu potravy pre psa by malo tvoriť mäso. Látky obsiahnuté v mäse sú pre jeho zdravý život dôležité a prakticky nenahraditeľné. Sú to predovšetkým bielkoviny a tuky. Zvyšok kŕmnej dávky potom tvoríme rôznymi prílohami, zeleninou, ovocím a výživovými doplnkami. Aj keď je mäso to najlepšie, čo mu môžeme nášmu psovi ponúknuť, pri podávaní je dôležité dodržiavať isté zásady.
Pozor na pochybné zdroje!
Predovšetkým by sme sa mali vyhnúť produktom z pochybných zdrojov. Mäso dodávané do obchodných sietí je totiž kontrolované a nemusíme sa preto obávať možnej nákazy spôsobenej napríklad svalovcom. Ďalej je to skladovanie. Nakoľko ide o potravu, ktorá rýchlo podlieha skaze je vhodné naporciované dávky zamraziť a to minimálne na dva dni. V prípade, že mäso nezamrazujeme, mali by sme ho podávať vždy čerstvé, najlepšie ešte v ten istý deň, kedy sme ho zakúpili. Ideálnym pomocníkom na rozmrazovanie je mikrovlnka s príslučný “defrost” programom.
Čím väčšie, tým lepšie
Pri porciovaní podávame čo najväčšie kusy. Pes potom musí pri jedení používať aj zuby, ktoré si tak zároveň čistí, pričom taktiež posilňuje žuvacie svaly. Pri menších kúskoch totiž žiadnu aktivitu vyvíjať nemusí. Preto by jeho menu nemalo pozostávať iba z mletých zmesí. Samozrejme, že šteňatám alebo psom, ktorý prechádzajú na mäso z umelej stravy spočiatku servírujeme menšie kúsky, ktoré môžeme v začiatkoch predvariť. Postupne kúsky zväčšujeme a časom ich už podávame iba surové. Pozor! Varenie neplatí pre kosti. Tie podávame vždy surovom stave, nakoľko by tepelnou úpravou skrehli, začali sa štiepiť a preto by mohli byť pre psa nebezpečné.
Všetkého s mierou
Čo sa týka výberu mäsa, tu prakticky žiadne obmedzenia neplatia. Ako sa ale hovorí, všetkého veľa škodí a preto je dôležité jednotlivé druhy striedať. Základ jedálnička môžeme vystavať na hovädzom, bravčovom, kuracom mäse a rybách. Pri výbere jednotlivých častí samozrejme nesmieme zabúdať na vnútornosti a surové, mäsom obalené kosti primeranej veľkosti. Pre vysoký obsah bielkovín a nízky obsah tuku patrí medzi najhodnotnejšie druhy hovädzie, ktoré môžeme podávať už aj niekoľkotýždňovým šteňatám. Výživné sú z neho aj vnútornosti a kosti. Naopak, bravčovina je oveľa tučnejšia a preto sa odporúča pre psov, ktorí sú vystavení väčšej záťaži alebo potrebujú pribrať.
Mäso ako liek
Na druhej strane, hydina je pre minimálne množstvo tuku vhodná pri diétach. Napríklad kuracie prsia sú ideálnou potravou pre šteňatá. Pochúťkou sú aj krídla a krky. Tuhšie morčacie mäso servírujeme iba zvieratám, ktoré ho zvládnu. Vyšší obsah tuku má kačacina a husacina. Z vnútorností sú veľkou pochúťkou najmä srdiečka, žalúdky a pečienka. Sú ale tučnejšie, a preto ich podávanie treba obmedziť iba na niekoľkokrát mesačne.
Pri zostavovaní jedálnička by sme nemali zabudnúť na ryby, ktoré sú veľmi dobre stráviteľné a obsahujú dôležité minerály a vitamíny. Surové ryby nie je potrebné vykosťovať a môžeme ich podávať celé, ale varené ryby je nutné vykostiť. Výživná je aj zverina, tá by však mala pochádzať iba z overeného zdroja, kde sme si istí, že prešla kontrolou. Dobrou alternatívou je taktiež teľacie mäso, kozľacina či králik. V porovnaní s ostatnými druhmi, minimálny obsah tuku nájdeme u pštrosa, ktorý je pre bohatý obsah bielkovín ideálnou potravou pre zvieratá s tráviacimi ťažkosťami.